Jurij Rous
Datum
11. januar 2017
Soplezalec
Tadej Dobravc Verbič
Gora /stena
Prisojnik
Smer
Desni slap
Dolžina
150 m
Ocena
II/4+, WI 90*, 60*-80*

Lepa popoldanska ledna plezarija. Štartala sva ob 14.00 uri in izplezala ravno v mraku, spusti so potekali v soju čelnih svetilk. Slap je lepo narejen in plezljiv, tudi zaradi predhodnikov. Spusti po vrvi so urejeni.

Opomba: sveče (detajla smeri) nisva plezala, ker ni bila narejena


Primož
Primož Sedej, 13.01.2017, 06:46
Jurij kako sta vidva plezala slap 4+,90°, če sveča, ki je detajl smeri sploh ni narejena?? Smeško
Sem res mislil, da je Desni slap narejen :(
Jurij
Jurij Rous, 13.01.2017, 07:25
Plezala sva ga, žal pa ne čez svečo, ker kot že sam ugotavljaš sveča ni narejena, po zraku pa žal ne gre. Kljub vsemu sem si pisal alp. vzpon in pisal oceno kot je navedena v vodniku. Sedaj vidim, da bi bilo morda res bolje (da ne bi prihajalo do podobnih situacij), da bi si ta alp. vzpon pisal z opombo.
Luka
Luka Pavlovčič, 13.01.2017, 08:30
Če sta plezala po lažji varianti (obvozu) in ga zlezla do vrha si to mirno pišeta kot alpinistični vzpon, samo ocenit ga je potrebno skladno z najtežjim cugom (kar pa ni 4+, 90st.!). Kar nekaj šlamparije pri zapisu vzponov na ČAO strani je tudi glede načina vzpona - če ni bilo splezano prosto, je potrebno pri oceni navesti oceno najtežje splezanega mesta na frej in dodati A0, A1, ipd., ne pa pisati originalne ocene!
To bi se bilo morda smiselno kdaj pomenit na sestanku ali razložit na šoli...
Jurij
Jurij Rous, 13.01.2017, 09:52
Slapa nisva zlezla po lažji varianti (obvozu) do vrha, ker sveča ni bila narejena, hkrati pa naju je zajela noč, zato obvozov tudi nisva iskala (čeprav bi bil ta verjetno možen). Ne glede na to sva po mojem mnenju opravila alpinistični vzpon oz. plezala Desni slap, ker je bila preplezana linija višja od 100 m (glede na to, da sva naredila več kot dva polna abzajla po dvojni vrvi). Seveda pa ne moremo govoriti o preplezani smeri. Sam ne vidim nobenega problema, če se beleži originalna ocena smeri in dolžina vzpona, če se pod opombo zapiše komentar, katerega pa sem zabeležil naknadno (po opozorilu Primoža). Kot že sporočeno Primožu ni bil moj namen kogarkoli zavajati ali česar koli prikrivati, šlo je zgolj za ne najbolj natančen in ponesrečen zapis (ne namenoma) opravljenega vzpona, kar pa je moja napaka. Brez zamere, vendar tudi zapis "sestop pa je bil poglavje zase" ni najbolj primeren, pa še kaj bi se našlo. Menim tudi, da predmetna diskusija in tovrstne pripombe niso za javne objave, ker s tem sami sebi škodujemo, kakor tudi ugledu ferajna, kar pa bi moral načelnik odseka vedeti. Lep pozdrav vsem!