Aleš Pustovrh | 22.08.2009

Fontainebleau

Fontainebleau je vasica, približno pol ure oddaljena od Pariza. Za plezalce je zanimiva predvsem kot center balvanskega plezanja, saj se okoli vasice nahaja gozd z več kot 10.000 balvani.

Plezanje se je tam začelo že zelo zgodaj, menda že okoli leta 1870. Predvsem po letu 1900 pa so tam preplezali nekaj najtežjih balvanskih smeri takrat na svetu, tudi prve petice, šestice in sedmice. Plezanje balvanov v Fontainebleau-ju je bilo tako vplivno, da se je lokalno ocenjevanje težavnosti balvanov \\\'prijelo\\\' tudi kot lestvica za ocenjevanje težav balvanov na splošno.

Fb lestvica ocenjuje balvane od nekje 2b pa do 8b (kar je zaenkrat najtežje ocenjeni balvan v Fontainebleau-u). Kljub podobnosti z francosko lestvico pri prostem plezanju so Fb ocene za približno dve stopnji težji od ocen pri prostem plezanju – 6a na balvanu je tako nekaj povsem drugega kot v plezališču. Dodatno so ocene približno enako težkih balvanov združili v krožne poti, ki jih v gozdu označujejo z barvami. Posamezen krog lahko vsebuje od 30 pa do več kot 100 balvanov.

Skale tam so iz peščenjaka, kar je po svoje v redu saj skala bistveno manj drsi kot recimo apnenec, po svoje pa seveda slabo saj se lažje okruši (menda so bili balvani včasih peščene sipine). Nekaj balvanov so zato že zaprli za plezanje, vseeno pa jih je še vedno več kot dovolj. Pleza se predvsem na trenje ali pa previse (pri težjih balvanih previse na trenje).

Za balvane je na voljo veliko vodnikov, nekateri priporočajo angleškega Bleau: Fontainebleau Bouldering, (avtor Stephen Gough), sicer pa se verjetno lahko kakšnega tudi izposodi pri katerem od Slovencev z drugih ferajnov, ki so menda kar redni obiskovalci tam. Vprašanje pa je, če vodniček zares potrebujete – krožne poti so označene z barvami, začetek poti pa s črko D. Tako je zares nujno vedeti predvsem področje balvanov, ki vas zanima. Glavna področja so označena na http://bleau.info/map/, tudi sicer pa je http://bleau.info/ glavni vir podatkov za vsakega, ki želi plezati v Fontainebleau.

Tudi za bolj turistično usmerjene plezalce je Fontainebleau zelo primeren, saj je to prva prava \\\'divjina\\\' v okolici Pariza. Če boste slučajno v Parizu in si ne boste želeli čakati 4 ure v vrsti na karte za Eifflov stolp ter v neznosni vročini srkati vode za 4 EUR (pol litra) je Fontainbleau odlična možnost za rekreacijo. Gozd ponuja tudi zelo zanimive možnosti za kolesarjenje, saj so gozdne poti celo asfaltirane, ter še posebej za gorsko kolesarjenje.

Pri tem pa moram opozoriti, da gozd v Fontainebleau-ju vseeno ni oaza nedotaknjene narave, kot smo jih navajeni v Sloveniji. Skozi gozd namreč poteka avtocesta, povsod po gozdu pa obiskovalci odvržejo kar precej smeti. Upam, da se vsaj na tem področju v Sloveniji ne bomo zgledovali po \\\\\\\'razviti\\\\\\\' Evropi.

Klik za večjo sliko

Fontainebleau včasih...

Klik za večjo sliko

Fontainebleau danes.

Klik za večjo sliko

Sektor Apremont

Klik za večjo sliko

Tja hodijo plezat iz cele Evrope - nasliki Avstrijci

Klik za večjo sliko

Francoski odnos do narave