Miha Gašperin | 03.11.2021

PENJANJE STAROGRADSKIH KUKOVA

Po tem, ko je že v začetku oktobra pobelilo naše vrhove in so - običajno tudi najbolj velikodušne južne stene postale hladne, mokre in težkodostopne, se je vest o 1.novembrski Paklenici spustila med Čaukote kot nadangel Gabrijel ke dol k Mariji. Še preden je načelnik dal svoj žegn, se mi je v blodnjah meglene in mrzle Ljubljanske kotline prikazovala topla pakleniška skala, ostre škraplje, vonj po Mediteranu in osvobajajoče vriskanje med stenami.

Gabrijel se očitno ni prikazal samo nam, Starogradski kanjon je bil poln plezalcev iz vseh vetrov. V Anića kempu med slovenskimi in hrvaškimi gosti ni manjkalo stiskanja in dotikanja. Ne toliko zaradi medsebojne privlačnosti, kot zaradi natlačenosti v območju jedilnih kapacitet kempa, ki je tokrat pokal po šivih.

Tanja in Janez sta v petek otvorila plezo s smerjo Šaleški in z nadaljevanjem v Brid za veliki čekić. Opisano s par besedami: "Ogrevalna plezarija, navajanje na kompaktno skalo, prevroče na vrhu Stupa, splača se bit zgoden, drevešček na štantu za senčko, testiranje adidask na sestopu, testiranje morja"

Jošt pa je (Catch the Rainbow) komentiral z: "nabit, pejan, whiskey v avtu, leteči, v prečko" in (Bračni) s: "še kr pejan, dolg, nič preveč lep, zahod v steni, mesoreznica".

V soboto zjutraj so se v kanjon podale naveze:
Mulec-Čuk (Mosoraški) -> "Stara dobra, tim bilding, gužva, prehtevanje, majav kamen na detajlu, reševanje Selme, nepozaben sončni zahod, sestop v luči zvezd."

Ravnjak-Pecman (Besmrtnici) -> "Tu stojiva sama, mir Besmrtnim, prvič sestopava pod nebeškimi svetilkami, vriskanje in veselje ob poznanem glasu legende in avtorja smeri pri Dinku, naj se pravljica ne neha..."

Hren (Akademski) ->" Lep na pas mater, hribovska, kaminska, na trenje, tečajniška."

Istenič-Sitar-Gašperin (Funkcija) -> "Probal smo ignorirati govorice, da se v smeri res nadelaš, najprej je bil šok, pa jok, pol pa sprejemanje realnosti in đemanje, gvozdenje, trma, fajt, krvave roke, neudobni štanti, z lučko v kaminu in kooončno vriski in rajanje na vrhu."

Sladič-Vrankar (Bračni smjer) -> "Skrivanje pred vročim soncem, samota v smeri, opazovanje gneče na stupu, sreča-nje."

Na isti dan je Jernej Kruder opravil tretjo prosto ponovitev Spomina-8c. Kruljenje se je slišalo vsaj do Starigrada. Čestitke Krudiju za prosto ponovitev in kamikazi BASE jumperju, ki je z dvema atraktivnima skokoma iz Aniće požel glasen aplavz.

Zvečer smo se dolgo v noč veselili, kovali načrte za naslednji dan in reflektirali današnjega. Debati se je pridružil tudi Buh, ki je s prisotnostjo častno rešil manjko zrelih in izkušenejših članov odseka. Prijazen Hrvat nam je častil pivo. Ni nam bilo povsem jasno zakaj, ampak se nismo preveč pritoževali. Kasneje Čuk razloži, da so se že skoraj v temi srečali proti vrhu Mosorače in ga je hrvaški kolega ves paničen in obupan prosil za pomoč, ker je njegova soplezalka obtičala spodaj na štriku. Čuk mu je posodil svoj biceps, povlekel Selmo gor in si pošteno prigaral pivo.

Nedelja je prinesla malo toplejšo razmero, malo drugačne naveze in nove, nepozabne smeri, ki so jih napadali:

Istenič-Sitar (Big Wall Speed Climbing) -> "Frikovski karakter, uživaška plezarija, Nejc pravi: če nama je pivo dons po BWSC pasalo, je bla Žuja po Funkciji čista nuja."

Ravnjak-Pecman (Kača-) -> "O ti kačon, Franček mojster težke vertikale, tu te čaka preizkus za celo telo, alpi sistematski pregled, dolge zajede, lepe vijuge, v sami glavi kače pa se boči poklina in za njo še kačji jeziček v obliki strupenega kaminčka, na vrhu ponovno posveti žarek sreče, lesk kačjega očesa."

Mulec-Čuk-Gašperin (Nostalgija) -> "Začetno presenečenje v 4b-jih, začetno presenečenje v 6a-jih, kinder čokoladke, bolan štant v jami, podpora in navijanje, včasih mal na tjulna, včasih na seljaka (kmetiča), naveza Posavski, nostalgično-nepozabno, kljub super družbi, bi lahko vzel kakšnega prijatelja več."

Hren (Spomin-tehnika) -> "Švic na dostopu, na tehniko, na žimar, na biceps, previsen za popizdit, en try pa še lahka."

Sladič-Vrankar (Mosoraški) -> "Samota v klasiki, obhod 5.raztežaja po polički, reorganizacija robe na pasu za basanje v kamin, uživaška smer, priporočam izstopni kamin."

Milka, gazdarica kempa nam je zrihtala žar, mi pa smo ga pomili z žujo in notri namočili čevape, nastala je prvonovembrska specialiteta: "V pivcu napol kuhani, napol pečeni čevapčiči ležoč ob prilogi bučkine posteljice in domačega borovničevca." Na srečo je kmalu zatem prišel Janez, vzel stvari v svoje roke, rešil nas pred "specialiteto"in drugo rundo čevapov pred utopitvijo.

Ker nam po dveh napornih dnevih plezanja enostavno ni bilo dovolj, je Ahac organiziral bolderaško tekmovanje preko največje mize v kampu. Pravil in tehnike rajši ne bom opisoval, da komu potencialno ne uničim bodočega on-sajta. Vseeno naj omenim, da smo bili priča eksplozijam nebrzdane moči, krikom veselja, jeze in predvsem izmenjujočim salvam aplavza in krohota.
Spodaj so navedene prvenstvene v različnih kategorijah:

-(Miza v kempu Anića Kuk 6a+/b) ->"težek bolder, natezalnica, modrice, sipaj megi"
-(Miza, varianta z zavezanimi očmi 6b+) ->"po spominu, najboljša spodbuda=pivo"
-(Miza, varianta s sezuvanjem čevljev pod mizo 6c) ->"zlizan teren, stisn trebušne, ni predaje"
-(Miza, vzdolžna varianta 7a) ->"na šimpanza dol, na tjulna gor"
-(Nadstrešek v kempu, ročkanje 30m 7a+/b) ->"ko podlahti postanejo buteljke od šampanjca"

Čestitke vsem zmagovalcem:
-Nika Mulec za najboljši fajt-onsajt!
-Nejc Sitar, Ahac Istenič in Gašper Čuk za vse izplezane bolderje!

Po burni noči se je v ponedeljek še mal frikal pa mal martinčkal. Z Janezom sva napadla še Gospodare kiše in Karamara sweet temptations, kjer se nama je v zadnjem abzajlu, kot zadnje dejanje pred koncem, zataknil štrik. Malo dodatne pleze ne škodi, sej zato smo tut pršli!
Tabor je več kot uspel, hvala vsem, ki ste ga nardil vrhunskega. Pakla, ti pa ... do naslednjič!

Hawk. Govoril sem.

Klik za večjo sliko

Jesenska romantika

Klik za večjo sliko

Globočina

Klik za večjo sliko

Nika fajta!

Klik za večjo sliko

Vršni selfač

Klik za večjo sliko

Kaminska perspektiva

Klik za večjo sliko

Drevešček na štantu za senčko

Klik za večjo sliko

Pakleniške božanske luske in poke

Klik za večjo sliko

Vriskanje!

Klik za večjo sliko

Spomin iz ptičje perspektive

Klik za večjo sliko

Žimar na biceps

Klik za večjo sliko

Začetni prehodi Funkcije

Klik za večjo sliko

Ahac v detajlu

Klik za večjo sliko

Še dobr da se ne vid kako se mi noge tresejo

Klik za večjo sliko

Eni pa šetkajo

Klik za večjo sliko

Živi zaglavac (jebica) v kaminu brez oprimkov

Klik za večjo sliko

Burna noč

Klik za večjo sliko

Tudi Kruder se je poizkusil na bolderjih kemp-mize

Blaž
Blaž Germek, 04.11.2021, 12:26
👌😎
Jošt
Jošt Hren, 04.11.2021, 21:30
Lepo zapisano, bravo ekipa! DžekMočn pa hvala za organizacijo Srčka
Primož
Primož Buh, 04.11.2021, 22:41
Bravo banda! Lepa bera.Palec gor