Maja Grgič | 10.07.2020

Luksuz v Nemški

Rekla je, da menda ni uplezana in da bi šla kaj lažjega, potem pa je predlagala 800-metrsko Kratko nemško z Zimmer Jahnom. Meni so se ob ideji takoj otroško zasvetile oči, sploh pa se predloga ravnateljice ferajna za plezanje v »the steni« ne zavrne. Smeško Napoved je bila dobra in tako sva se v četrtek sredi noči opravili proti vratom, a naju je že med potjo dohitel dan. Ker je Jurij v prispevku napisal, da je pod Triglavom še precej snega, ki se je nato videl tudi s parkirišča, se pri avtu le odločiva, da nahrbtnika obteživa še s cepinom, ki je kasneje prišel še kako prav (hvala Jurij!).

Prejšnji vikend me je v prvem raztežaju pošteno zeblo v roke, zato sem sledila Tanji in se odločila za jesenske hlače, kar že po prvih metrih hoje obžalujem. No, to mi ne pokvari dneva, vsekakor pa med turo ugotovim, da nisem najbolj zmrzljivo Čao bitje. Smeško

Pri vzponu dohitiva navezo, ki se namerava podati v Slovensko smer, najin del stene pa doseževa še pred planom. Po uvodnem prostem poplezavanju se naveževa in začne se zares. Navdušujem se nad kompaktnostjo skale, a po nekaj začetnih raztežajih se spet soočim z realnostjo slovenskih hribov. Tudi s tem, da je treba celo v trojkah občasno poplezat. To nama seveda ne kvari plezalnega užitka, še posebej, ker nama je podarjen luksuz, da imava to oblegano smer samo zase. Med vzpenjanjem opazujeva tvorbe te mogočne stene in navezo v sosednji Bavarski smeri. Mir v tem kamnitem raju občasno zmoti le preletavanje helikopterja in kak klic: »Podri!« Končno doseževa znameniti Nemški turnc, kjer naju obsije tudi sonce. Sledi zaslužena malica, pospravljanje vrvi in čez Nemško grapo vzpon proti Zimmer Jahnu. Tam se še zadnjič naveževa, premagava še izhodni previsek in že sva na vrhu.

Sledi še nekaj poplezavanja in nato še dolg sestop čez pode, ki ga blažijo lepi razgledi in številni gamsi. Ko končno čez Prag doseževa dolino, se ohladiva še v Bistrici in se prijetno utrujeni odpeljeva iskat hrano. Lepa smer in sploh krasen dan! Džek



Matej
Matej Mišvelj, 11.07.2020, 08:04
Of, nemška..Palec gor Kaj bi dal za nekaj vplezanosti in eno prosto popoldne/večer. A, Jemček, to so bili dnevi...
Miha
Miha Jemec, 11.07.2020, 17:52
Ja to so bili dnevi Smeško Ampak saj bo Kita, otroc bodo zrasli, sam ne obupat! Nemško bova pa tud takrat še zmogla. Edin morda bova mogla iz Vrat kako uro prej, ne glih ob 16h Smeško Puncam pa seveda čestitke!
Tanja
Tanja Gabršček, 13.07.2020, 10:14
Zdej sem se vama pa prou nasmejala Smeško lep pozdrav obema!