Aljaž Bešter Cerar | 25.03.2019

Zadnji izdihljaji zime v Nemški grapi

Tekom tedna se izoblikuje naveza: MajaG, GašperR in ABC. Kot vedno za idejo glede destinacije preverim portal slo-alp, kjer pa je precej očitno, da je zima, za večino alpinističnih enthuziastov, že pozabljena. Za nasvet povprašam še svoji mentorci/vzornici TanjoM in TanjoK in prelistam Kresalove Zimske vzpone. Opcije so sledeče: Tschadova smer v Turski, Alpi v Brani, Alpska psihadelija v Kuku ter Nemška v Škarjah. Preverim opise smeri ter sporočim navezi, da bo končna odločitev padla na parkirišču v Šmartnem.

Zaradi morebitne gužve proti Kranjski gori (Planica), sumljivih slik Brane ter Turske gore na portalu Hribi.net se demokratično odločimo za Nemško v Škarjah. Kot tapravi penzionisti se pod smerjo znajdemo šele okoli 10. ure, vendar opremljeni z znanjem o smeri, ki sem ga pridobil v preteklem tednu s plezanjem sosednje Vzhodne grape.

Zaradi predelane plasti novozapadlega snega je prvi skok mogoče preplezati brez varovanja. Sledi še kratek kopni skok drugega raztežaja ter nekaj štamfanja do prve daljše prečke. Dotična prečka ponuja nekaj več adrenalina, predvsem zaradi dejstva da ne ponuja dobrih mest za namestitev vmesnega varovanja. Po koncu prečke ponovno nekaj gaženja, nato pa vstop v amfiteater ter zavoj v levo/gor proti Nemški grapi. Začetek smeri nas ni navdihnil z optimizmom, saj se v nasprotju s prvim skokom, sneg še ni popolnoma predelal. Temu primerno smo gazili z občutkom. Nadaljevali smo preko izpostavljene prečke v levo in uredili varovanje v skalah pred kratkim in nadležnim skokom v prhkem snegu. Pogled proti vrhu je nakazoval, da sledi še cca. 100m zmerne naklonine in zaslužen počitek na izstopni točki. Na “vrhu” opravimo še nekaj selfijev, nato pa pričnemo z iskanjem sestopne poti. Kaj hitro ugotovimo, da se nahajamo na manjšem grebenu, na eni strani obdani s pravkar preplezano grapo in na drugi z globokim prepadom. Nadaljujemo s plezanjem proti vrhu, kjer se ponovno srečamo s precejšno naklonino ter podlago neprijetega snega. Na našo srečo Gašperjev nos zavoha izstopno prečko, ki nam je gladko ušla iz našega spomina opisa smeri. Kar se tiče omenjene prečke pa bom besedo predal g. Rousu in njegovemu opisu smeri iz leta 2011: “glede ocene (III, 450m, 40 stopinj) pa... v trenutnih snežnih razmerah, ki so slabe bi tej oceni dodal najmanj še M in WI ter nekaj stopinj več”. Na prečki ni ostalo več veliko snega/ledu, tako, da je bila potrebna previdnost ter skrbno izbiranje stopov. Kljub izpostavljenosti prečke/police ter omejenih možnosti varovanja (uspel najti nekaj skalnih rogljev), je bil raztežaj popoln zaključek čudovite in razgibane smeri. Priporočam.

p.s. sestop je bil obupen, vsa zahvala Gašperju za ureditev abseila.

Primož
Primož Sedej, 25.03.2019, 21:26
Kepca
Jurij
Jurij Rous, 26.03.2019, 08:29
Bravo ekipa.Palec gor