Jakob Kovač | 21.03.2019

Po Berchtesgadenskih Alpah z GRS Kranj

Prvi dan smo usekali krožno turo in se povzpeli na Schneibstein (2276m) ter Fagstein (2164 m). Vreme se je tekom dneva naredilo in pokazali so se dih jemajoči razgledi na nemško-avstrijske zasnežene vrhove.
Drugi dan je bila že od jutra šajba, naskočili smo Hoher Göll (2522 m), kjer je mrgolelo Avstrijcev in Nemcev ... Toliko turnih smučarjev v dnevu še nisem videl, ocenjevali smo jih na okoli 300, od tega je bilo presenetljivo veliko žensk v primerjavi s slovenskimi običaji. Opazil sem tudi, da Nemci in Avstrijci prisegajo bolj na ožje smučke, s svojimi Ripstick 96 sem bil skoraj najširši freerajder naokoli.
Tretji dan je naše območje prehajala hladna fronta s sneženjem in slabim vremenom. Kljub temu smo se odločili s smučmi napasti Hitlerjevo Orlovo gnezdo, ali kot se originalno imenuje - Kehlsteinhaus (1834 m). S smučmi smo skozi gozd cikcakali po sila zanimivi v steno urezani ozki cesti, ki je bila popolnoma zasuta s snegom. Prekinitve so bile le v mnogoterih tunelih, ki so dodatno popestrili turo. Z vrha smo smučali po kar lepi meri pršiča, nekaj tunelov pa se je dalo presmučati brez snemanja smuči.
Četrti dan smo se odločili za malo bolj raziskovalno turo brez posebnega ciljnega vrha, pogledat smo šli široko grapo Steintal, ki se je odcepila od ogromne ledeniške doline Klausbachtal. Od jezera Hintersee smo najprej kar nekaj kilometrov stopicali po ravnem, saj je bila cesta za smrtnike zaradi nacionalnega parka zaprta, potem pa se usmerili levo v hrib. Do snega na višini 1100 m smo hodili približno uro, potem smo prešaltali na smuči. Pršiča je bilo vedno več, vreme pa ni hotelo sodelovati, saj je občasno modrino vedno bolj napadala megla. Na vrhu grape na 2270 m smo obrnili, saj je bil izstop na greben že prestrm za turne smuči. Smučali smo 1000 višinskih metrov po neokrnjenem pršiču, v celi dolini smo bili popolnoma sami.
Za zadnji, peti dan smo si prihranili najlepšo turo tod okoli - smučarijo v naročju Watzmannove stene. Obiskali smo tako imenovane Watzmannove otroke (Watzmannkinder) na višini približno 2300 m. Vreme je bilo vedno lepše, zgoraj pa kar 50 cm pršiča. Takšnega smučanja še lep čas ne bom doživel ...

Klik za večjo sliko

Eden izmed treh kombijev.

Klik za večjo sliko

Schneibstein (2276 m)

Klik za večjo sliko

Fagstein (2164 m)

Klik za večjo sliko

Hoher Göll (2522 m)

Klik za večjo sliko

Salzburg v ozadju

Klik za večjo sliko

Eden izmed mnogih predorov.

Klik za večjo sliko

Orlovo gnezdo - Kehlsteinhaus (1834 m)

Klik za večjo sliko

Steintal

Klik za večjo sliko

Naš hotelček.

Klik za večjo sliko

Watzmannova stena, prepredena z zasneženimi rampami

Klik za večjo sliko

Watzmannkar - Skischarte (2230 m)