Nina Javoršek | 31.01.2019

Ledni vikend v Sappadi.. (n)ice (n)ice, baby!

Tako, pa smo uspešno izpeljali letošnji ledni vikend. Nabralo se nas je 21 lednih entuziastov, pot pa nas je zanesla v Sappado, ki ponuja kup raznovrstnih slapov, za vsakega nekaj.

V petek že zjutraj proti slapovom zaštarta dobra polovica skupine. Aljoša in Nina se odpraviva na raziskovalno turo v dolino Enghe, kjer plezava slap Stella e Lucciole. Perspektivca Ahac in Gašper se odpravita proti Sneguljčici (Specchio di Biancheneve), spogledujeta se z Verticalom, a na koncu ostaneta kar v prvem. Ostali so bolj družabni in se odločijo skupaj zaužiti dan na polno v slapu Carpe diem. Dostop s ceste, kaj češ lepšega! Zmernih 150m plezarije, super za uvod. Prvi raztežaj lahko plezaš po težji levi varianti (s 5-metrskim pokončnim skokom) ali desno, vmes se slap položi, na koncu pa se ponovno postavi pokonci. Led je suh, ob močnih udarcih leti na vse strani, a je vseeno šlo! Irena v navezi s šefom in Majo potegne svoj prvi cug naprej, Aljaž s TDVjem izmenjaje odpika proti vrhu, v slap se odpravijo še 2xTanja, Hana in Andraž. Približno usklajeni se vrnemo na izhodišče, ob pivu izmenjamo vtise prvega dne in se odpravimo v hotel, kamor počasi prikapljajo še ostali. Gostitelji se izkažejo s prevodi jedi v slovenščino (skrivnostne kuverte smo razvozlali, 'pečen pečen' pa ostaja misterij) in okusno večerjo. Po večerji v baru ob pivu prijetno utrujeni zložimo naveze za naslednji dan.

V soboto dve zagreti navezi mladih perspektivcev (Ahac, Gašper, Primož, Aljoša) že ob zori odrineta v dolino Monte Col, do katere vodijo tri ure dostopa. Če fališ traso pa še kakšna več. Splezajo slapova Anonima Triestini ter Cannarella-Rosada. Ostali pospimo malo dlje in v miru pozajtrkujemo. Boštjan&Katarina ter MajaG&Rok se odpravijo v Carpe diem. ČAO vlakec pa tokrat potuje v Sneguljčico. Andraž, Maja in Nina plezamo po skrajni levi, ostali (Primorki v vijoličnem, Aljaž in TDV, Buh s Sonjo in Ireno ter Hana, ki v slap pelje Petra in Polono) slap napadejo po desni. Buh in Sonja sta še spočita in se vanj odpravita kar dvakrat, še po sredini. Z Aljažem proti vrhu sanjava o pici in savni. Dan je perfekten! Dokler se nam kot predzadnji navezi ob abzajlu, kakopak, ne zatakne štrik. Iz zagate nas reši predraga ravnateljica, hvaležni kot smo, zatorej počakamo še njuno navezo. Na koncu v soju čelnih svetilk laufamo v dolino na večerjo, kamor že debelo zamujamo. Toliko o tistih savnah. Smehljaj

Zadnji dan ČAO vlakcu ostane še zadnja trojka z dostopom s ceste ... družno se odpravijo v Tre Grazie. Aljaž in TDV v navezo povabita še Gašperja, Primož odpelje vanj Sonjo, Ireno pa Ahac. Slap je slikovit, Irena pravi, da se vmes malo sprehajaš. Na vrhu si s Sonjo napeljeta poligon in vežbata plezanje naprej, fantje pa se ob tem zabavajo s preizkušanjem abalakov. Dolgčas v taki družbi zagotovo ni! Žurerji TanjaM, Hana in Andraž so ponočevanje dobro prestali, ostane jim ravno dovolj energije, da se odpravijo v Futuro. Vse tri slap kar navduši, ključno svečo, ki tokrat je narejena do tal, ne zgleda pa najbolj vzdržna, pa obvozijo po levi. Aljoša zavrne povabilo dveh utrujenih Gracij v savne namesto v slap, gužvali se tudi ne bi, tako se spet sprehodimo v dolino Enghe in splezamo slap Porta di Enghe. Peter in Buh se družita v Carpe Diemu, Boštjan, Katarina, Maja in Rok pa se ponovno odpravijo po sledeh ČAO vlakca prejšnjega dne in plezajo v Sneguljčici.

Obleganje Sappade se tako v poznih popoldanskih urah zaključi, ob pivu in večerji nazdravimo na uspešen vikend! Savne, ki jih je že pred odhodom oglaševala Hana, bomo preizkusili pa kdaj drugič. Še se vrnemo!

Stanka
Stanka Jelenc, 01.02.2019, 08:06
Luštna zgodbaSmeško