Marko Tatič | 22.05.2018

Jalovcev ozebnik Kotovo sedlo

S kolesom iz Planice ob petnajst do šestih, do koder je paš šlo. Morda bi šlo lahko celo do snega, pa je bilo podrto drevje le prevelika ovira na poti. Naprej seveda peš in nato na smuči in po snegu, ki se zvezno začne približno na višini 1300 metrov. Do tja smo rabili približno uro in pol od avta. Sneg je lepo predelan in je bil tudi v ozebniku lepo mehak in odličen za lagodno vzpenjanje – seveda z uporabo derez in cepina. Za vsak slučaj je bila na glavi še čelada. Ker se je po jasnem jutru okoli osmih že pooblačilo in je bil Jalovec v senci oblakov, ni bilo za pričakovati večje količine kamenja od zgoraj. Le sem pa tja se je slišal kakšen kamenček. Malo pod vstopom v ozebnik so bile že sledi novega snega, katerega višina je lepo zvezno naraščala vse do sedelca nad Jezerci, kjer ga je bilo približno dobrih deset centimetrov. Okoli petnajst do enajstih je začelo na vrhu nežno naletavati celo babje pšeno, ampak to ni motilo dobrega vzdušja.

Spust smo začeli malo pred dvanajsto uro. Vidljivost je bila kljub oblačnemu vremenu dobra. Do vstopa v ozebnik je bil sneg zelo južen in je še vedno rahlo plazil, tako da je bilo za dobro smuko najbolje odsmučati že po splazenem delu, kjer je bil star sneg. V ozebniku je nov sneg lepo prekril kamenje, tako da je bila smuka zelo dobra. Tudi sneg je bil manj južen kot zgoraj. V spodnjem delu ozebnika smo se držali desno v smeri smuka, ker je bilo na levi preveč plazine in kamenja. Po izstopu iz ozebnika pa odlična spomladanska smuka. Držali smo se leve strani spusta in z enim snemanjem smuči in enim prečenjem prismučali do približno 1200 m. n. m.

Skratka okoli 1200 višinskih metrov odlične spomladanske smuke je bila danes res prava nagrada za zgodnje vstajanje in jutranje kolesarjenja. Tudi kamenje v čisto spodnjem delu ni bilo toliko moteče, če si le sledil sledem predhodnikov. Pa še zabavno je bilo, kot bi smučal med vratci.
Uživali Mare, Rok in Tomaž.

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=E6SmaScxNZw

Andrej
Andrej Erceg, 22.05.2018, 14:24
Bravo Marko. Če boš najdu kakšno zvezno Zimo tut čez en mesec, grem zravenSrčka