Andrej Erceg | 19.03.2018

Dan za trening

V sredo zjutraj sem komaj čakal, da se iz civilizacije odpeljem v divjino. Iskal sem nepredvidljiv poligon v naravi in ga tudi našel.
Iz Mojstrane sem pridrsal na Votlo sleme in skozi meglo pogledal v dolino Belega potoka z namenom, da vanjo tudi odsmučam. Negotov ali je pobočje v celoti smučljivo, sem pričel s spustom. Najprej z vijuganjem na relativno kompaktni podlagi po grebenu Krničnikov, dokler nisem prismučal do strmega odseka (50+ st.), po katerem sem se spustil na sedlo grebena. Z njega sem zavil levo na snežišče, ki se je nižje zožalo v lijakasto grapo. Nadaljeval sem s prečenjem v levo čez sredinski greben do sosednje grape. Spustil sem se do njenega konca (cca 45 st.) in prismučal na manjšo izravnavo, podobno odskočišču nordijske velikanke. Nataknil sem dereze ter v močnem sneženju po rušju splezal še nižje (1380 m), dokler nisem pod sabo zagledal snežni plato nad slapom Stirofobija. Do njega mi je manjkal zgolj en kvaliteten planiški polet.
Ko sem se obrnil, se je obrnilo tudi vreme. V soncu sem priplezal nazaj na sredinski greben, si ponovno pripel smuči in se začel spuščat po desni grapi, a se po nekaj zavojih ustavil. Misel na še en nordijski iztek in še eno gaženje nazaj, me je odvrnila od nadaljnjega vijuganja. Spet sem smuči zamenjal z derezami in odsopihal nazaj na sedlo Krničnikov.
Ne še povsem obupan, sem še vedno računal na tolažilni spust proti Smrajki. Toda ko sem se s sedla začel spuščati v drugo smer, je moj optimizem dokončno izpuhtel. Naredil sem nekaj testnih zavojev med drevesi in sprožil plaz južnega snega.
Po zmehčanem grebenu sem se začel vračati nazaj na Votlo sleme. Psi niso več prijeli, zato sem po globokem snegu ril kot krt, preden sem se še drugič znašel na vrhu.
V temi sem pričel z zadnjim spustom, po znani poti nazaj v Mojstrano.
Divja tura me je dobro navila v glavo in telo, tako da sem se na koncu zadovoljen odpeljal proti domu.

Klik za večjo sliko

Votlo sleme in greben Krničnikov v ozadju.

Klik za večjo sliko

Pod slemenom.

Klik za večjo sliko

Mr. Lomastik

Klik za večjo sliko

Kukova špica.

Klik za večjo sliko

Vrtaško sleme.

Klik za večjo sliko

Greben Krničnikov.

Klik za večjo sliko

Pred sedlom.

Klik za večjo sliko

Pogled s sedla v desno grapo s sumljivim zaključkom.

Klik za večjo sliko

Leva...

Klik za večjo sliko

grapa...

Klik za večjo sliko

z nordijskim zaključkom. Plato spodaj je izstop slapu Stiriofobija.

Klik za večjo sliko

Ta desna v soncu.

Klik za večjo sliko

Smrajka/Kepa

Klik za večjo sliko

Grebenski detajl nad sedlom.

Klik za večjo sliko

Votlo sleme zvečer.

Boris
Boris Berce, 19.03.2018, 13:49
Fred Becky bi rekel: Enim je avantura, če se vozijo s trajektom. Meni je avantura le, če ga bombardirajo. Smeško
Andrej
Andrej Erceg, 19.03.2018, 16:08
Palec gorAngelček