Maja Gaspari
Datum
13. maj 2017
Soplezalec
Matej Mišvelj
Gora /stena
Podraška Tura, jugozahodna stena
Smer
Nikolajeva smer
Dolžina
375m
Ocena
IV/II-III
Plezal/a drugi/a v navezi
Prost vzpon

Plezala kot druga. Smer naj bi bila po inf. na spletu lepa in primerna za začetnike. Kar se mene tiče, je smer primerna samo za začetnike, ki radi lazijo po šavju, saj le-ta v celotni smeri pomembno prevladuje. Konkretne plezarije je malo, saj se na poti srečaš samo z dvema resnejšima skalnima deloma, »platkama«, kjer pa je vedno dovolj razčlemb, da prideš čez. Smer je v predzadnjem raztežaju tudi nekoliko neugodna za orientacijo, saj je treba del šavja prehoditi in se držati levo, nato pa zaplezati v desno. Glede na to, da na poti nisva srečala več nobenega prusika ali klina, ki so bili prej pogosti, sva očitno zgrešila. Smeri ne bi ravno toplo priporočila. Tudi zato, ker v tem času MRGOLI klopov. Resda sem si sama med plezanjem pomagala tudi z oprimki v šavju (kar si Matej ni), a sem na celi turi sfrcala s sebe vsaj 6 klopov, 2 pa sta prišla z mano še domov.
Smer je prvi, drugi in zadnji cug kompaktna, vmes pa izjemno krušljiva.


komentar je bil izbrisan
Andrej
Andrej Erceg, 13.05.2017, 09:24
Ravnokar sem včerajšnjega klopa iz Skedence sprešal na krožniku od večerje. Zgleda, da se je ob poslušanju Evrovizije odločil za bridko slovo:( Slava mu.
Maja
Maja Gaspari, 23.06.2017, 03:03
Dodala bi samo še toliko, da sem po pogovoru z g. Ravnateljem ugotovila, da sem smeri naredila krivico. Za nekoga, ki pleza kot drugi in tako nima veliko skrbi, je smer morda res rahlo dolgočasna (z izjemo že omenjenih dveh skalnih sten), za nekoga, ki pa je začetnik v plezanju v dolgih smereh (in v vstavljanju frendov), pa je res primerna Smeško