Gašper Vidmar | 05.05.2017

Dalmacija za prvi maj

Za praznike smo se spet odpravili v Dalmacijo. Družinske radosti in plezanje smo najprej začeli nastanjeni v Omišu.Kamp je blizu morja, mivka in igrišče sta. Pohod na ostanke trdnjave je super. Plezanje tam je že dobro poznano.
Potem smo se dvakrat odpeljali do Basta nad Baško vodo. Plezališče je predvsem družinam zelo prijazno. Že dostop do plezališča čez slikovito vas pod Biokovim je super izlet. Travnik z klopmi, senco, tekočo vodo, majhnim ribnikom z žabami. Razgled proti Makarski in otokom. Top. Smeri so zanimive. Malo bulderjev, malo plat, tudi malo previsno.
Enkrat smo obiskali tudi Zadvarje, ki je malo v zaledju in ne nudi razgledov na morje. Plezališče je spet top za majhne otroke. Smeri so pa kar našpičene, ampak lepe.
Pot smo potem iz Makarske z trajektom nadaljevali na Otok Brač. Malo turizma in počitka na Bolu. Potem pa na drugo stran otoka, ki je bolj plezanju prijazna.
Če si kdaj videl sliko Vilija Gučka kako leze Kameno Romanco v Kolaču je to seveda nujno za pogledat. Na žalost pa je teh dni konec. Ko smo prišli pod sloviti Koloč je tam tabla, da je plezanje prepovedano. Pa tudi svedrovci so odstranjeni. Sicer tega nisem zasledil nikjer na internetu, tako da je zadeva očitno bolj nova.
Smo pa plezali nato v dveh sektorjih pri vasi Ložišća, ki sta majhnim otrokom primerna. Kak presežek se mi ni zdelo, pa tudi dostop je bil precej zaraščen. Je pa slikovita vas Ložišća že sama po sebi razlog za obisk.
Super dopust.
Par slik pa spodaj.

Klik za večjo sliko

razgled iz plezališča Bast

Klik za večjo sliko

proti Bastu

Klik za večjo sliko

plezališče Bast

Klik za večjo sliko

proti Braču, Makarska v ozadju

Klik za večjo sliko

proti Koloču

Klik za večjo sliko

pod Koločem

Klik za večjo sliko

Brač - vas Ložišća

Klik za večjo sliko

pogled iz sektorja Adnanova stina