Nikola Mamula | 01.04.2017

Solaris - Soleck

V soboto smo se Jurij, Dario, Tina, Matjaž P. in jaz od 5ih zbrali v Šmartnem in štartali proti Karnijskim alpam. Razen pokrajine kam gremo plezat cilj še ni bil dokončno izbran. Jurij je na kratko predstavil ene par smeri in smo se kar hitro zmenili za smer Solaris v Solecku. Dolga športno plezalna smer 360m dolga ter oceno 5b.
Do Plockenpassa smo prišli relativno hitro in na poti že zagledali kako se začenjajo Karnijske alpe. Po dveh urah vožnje na karti vodnička je ostalo za se zapeljat samo še čez ene par vasic povezanih relativno ravnom cestom (na oko smo rekl 15-20min max). Na koncu smo se vozili približno dobro uro po najbolj ovinkastoj cesti kar sem jih kdaj šofiral Smeško
Izhodišče je v vasici Tuffbad, parkirišče pa od wellness hotela kakšnega si prou želiš po napornem plezanju. Dostop do smeri je kratak in ugoden, 40min po gozdni poti zraven potočka.
V smer prvi štartajo Jurij, Tina in Dario. Ključan del smeri je takoj v prvem raztežaju, ker je najtežji (5b) in najkrajši (cca. 20m). Ko Tina zapusti prvo sidrišče štartamo še jaz in Matjaž. Matjaž potegne prva dva raztežaja potem se menjavamo v vodstvu vsak eden raztežaj. Prva naveza pleza v Jurijevem vodstvu. Od druzga raztežaja naprej se ocene gibljejo okoli solidne štirke do (5a max).
Kvaliteta skale malenkost njiha od začetka proti koncu in je po moji oceni solidna vendar je treba biti pazljiv ker ni vse kar v roke primeš dobro. Nizke ocene pa tud ne pomenijo da lahko kar grabiš naprej brez premisleka ampak da je potrebno lepo pogledat vsaj 3-4 giba naprej kam greš. Stena je ponekod zelo strma in stopničasta tko da “šalc” skoraj ni, se da pa povsod lepo stopit. Približno na sredini smeri je večja polica iz katere je nadaljevanje precejšnja enigma če nimaš kakšne skice ali informacije, tukaj sva z Matjažem zgubila dobre pol ure da najdemo kje je prvi svedrovc. Potem je linija spet zelo očitna.
Za spust se Jurij odluču za abzajl ker drugih varijant ni oziroma niso najbolj primerne in glede na to da nas je bilo 5, abzajlov pa tud kar nekaj smo prišli do vznožja v trdi temi kot se tud spodobi za Jurijeve ture Smehljaj

Tura je bila baje sprejemni izpit za nadaljevalno alpinistično šolo Mežik