Andrej Otovčevič | 06.08.2016

Ailefroide - "French free"

Tokratni dopust sva se odločila preživeti v Franciji, natančneje v Ailefrodie v bližini Brianconea. V bližini je tudi šparovnim bolj znano smučišče Puy Saint Vincent. Po naključju so se tam našli še nekateri Čaoti.

Briancone in okolica ponuja veliko frikališč, balvanišč, dolgih športnih smeri in pravih velikih alpinističnih sten. Kamenine v okolici pa so zelo raznolike – konglomerat, kvarcit, apnenec in granit. Midva sva se naselila v kampu v Ailefroide na višini 1500m, od katerega imaš 5 minut hoje do športnih smeri v granitnih ploščah, vseh težavnosti in dolžin do 500m. Na granit se moraš res navaditi, saj so plate res plataste, vendar je oprijem plezalk na njem mnogo boljši kot smo navajeni.

Splezala sva nekaj dolgih smeri, v dveh se nama je pridružila tudi Anka s soplezalcem. Skupaj smo splezali tudi kultno smer La Snoopy, okoli katere so se v preteklosti že močno razvnele strasti. Namreč leta 1989 so se nekateri vodniki iz Ailefroidea odločili in to klasično smer navrtali. Ustanovila se je skupina plezalcev, ki zahteva, da se Snoopy vrne v stanje v kakršnem je bil preden so ga navrtali – in sicer samo z enim klinom v detajlu 6b+. No zaenkrat ostaja Snoopy športna smer, originalni klin v detajlu pa pride še pošteno prav, če imaš tam težave.

Naučila sva se tudi, da če kakšne smeri nisi splezal prosto, ker si se kje potegnil za komplet to ni A0, ampak si smer splezal »french free«, saj so francozi baje bolj »francozi« kar se tega tiče.

Osvojila sva tudi enega od mnogih štiritisočakov v okolici Dôme de Neige des Écrins 4015m. Na vrh prideš preko ledenika Glacier Blanc, ki je res impozanten. Prespala sva na koči Refuge des Ecrins 3175m, kjer te potem ob 3h zjutraj zbudijo, da se še dovolj zgodaj odpraviš proti vrhu Ecrinsa. Razgledi so veličasni.

Ailefroide (Briancon) priporočava

Klik za večjo sliko

Platke

Klik za večjo sliko

Eden od mnogih balvanov v okolici,

Klik za večjo sliko

Two hot men.

Klik za večjo sliko

Vasica Ailefroide in kamp v ozadju.

Klik za večjo sliko

Anka fajta v Snoopyu.

Klik za večjo sliko

Na vrhu Snoopya

Klik za večjo sliko

Fronta za osvoboditev Snoopya.

Klik za večjo sliko

Ena od mnogih ferat v okolici.

Klik za večjo sliko

Mont Pelvoux

Klik za večjo sliko

Ecrines

Klik za večjo sliko

Nočno prečenje ledenika Glacier Blanc.

Klik za večjo sliko

Na vrhu.

Klik za večjo sliko

Pogled na ledenik Glacier Blanc in Mount Blanc v ozadju.

Klik za večjo sliko

Povratek čez lednik.

Matjaž
Matjaž Tavčar, 10.08.2016, 15:48
O kul, kolk pestro! Super.