Dario Prinčič | 04.06.2016

Direktna v Mrzli gori

Pozdravljeni, osvajalci nekoristnega sveta.

V soboto zjutraj nam je z Jurijem uspelo odpraviti se iz Ljubljane, v Stahovici pobrati Jano, ter priti v prelepo Logarsko dolino. Naš cilj je bil naslednji; Preplezati kakšno klasiko v Mrzli gori, prespati v koči, drugi dan frikati nad Okrešljem, priti nazaj domov.
V Mrzli gori smo si izbrali Frančkovo Direktno smer VI-/V-IV 150m. Originalna smer ima 300m, vendar jo večina pleza krajšo varianto z izstopom v levo po tretjem raztežaju, razlog je krušljivost, in ne toliko zanimivo nadaljevanje kod je spodnji del. Smer je zelo lepa, skala dobra, detajl je kar dolg in zahteven. Gre se za neko vrsto zajede s poklino. Meni je osebno bil najtežji kaminček v zadnjem raztežaju (V), ki mi je dal dvakrat premisliti preden sem ga dal čez. Sestop smo opravili po abzajl pisti ki je nekoliko levo od smeri. V smeri je bilo veliko mokrih detajlov, vendar to ni bilo toliko moteče. Opremljena je dobro, detajl pa zelo dobro.

Že veliko let je minilo od kdaj sem nazadnje poslušal mašo in petje zbora. Nekaj manj časa je pa minilo od zadnjih zvokov harmonike v mojih ušesih. Nič od tega nisem pogrešal, vendar je ekipa GRS-jevcev z duhovnikom in glasbeniki poskrbela da ne pozabim na te zvoke. Bila je to maša za ponesrečene GRS-jevce na Okrešlju, ki se je začela na prvemu štantu in je trajala dva raztežaja (nismo mi bili počasni, vendar so oni hitro končali Mežik). Da ne izpustim kakšno besedo duhovnika, ali verz pevcev, sem imel zraven Jano, ki je pridno molila in potem še pela Tri planike bele in še neke lepe pesmi.
Ko smo pristali na ravna tla, odšli smo v ogled plezališča, ter ugotovili da še nekaj časa ne bo frikanja na Okrešlju, ker je snežišče pogoltnilo tretjino stene, teko da bo treba plan za nedeljo spremeniti.

Zvečer se nam je pridružila Mojca (od Jurija punca), ter smo po večerji odšli na en kratek »sprehod« po Jurijevi izbiri, na katerem smo se učili orientacijo in hojo po brezpotju. Vrnili smo se pred popolno temo, ter se počasi odpravili spat.
V nedeljo se nismo uspeli zmeniti točno kako in kaj, ter smo počasi z raziskovanjem naravnih lepot Logarske doline sestopili do avta. Na Črnivcu smo se ustavili napolniti želodčke, ter zaključili vikend z frikanjem v Vranji peči , kjer sem opravil svojo zakonsko dolžnost – preplezal Srečen zakon, ker je res srečen!

ČAO

Jana
Jana Urh, 09.06.2016, 18:39
Dario, evo ti jo pesmco "Tri planike bele" Smehljaj https://www.youtube.com/watch?v=PK2Ra-JNOfw. Res je lepa Smeško)
Manca
Manca Prinčič, 10.06.2016, 08:36
Ja pa iiiiii Smeško