Matjaž Tavčar | 10.04.2016

Avstrijska in Angleška nad Chamonix-jem

Evo, še slikce naše plezarije nad Chamonix-jem prejšnji vikend. Vremenska napoved ni bila obetavna, vseeno smo se v četrtek pogumno odločili, da gremo. In ni nam bilo žal! V petek je res zapadlo okoli 25 cm snega, zato sva z Mihatom načrtovano sobotno plezarijo prestavila na nedeljo in si raje še drugi dan zapored privoščila turni smuk (Col Du Tour Noir, 3535mnm in Col Du Chardonnet 3323mnm), tokrat po vrhunskem pršiču. Zame najboljša turna smučarija do sedaj. Tretji dan sva (namesto restiča Smeško ) napadla Avstrijsko smer v Les Courtes (III/1). Smer je uradno dolga 800m, vendar od ledenika pa do vrha (3856m!) opraviš 1100 višincev...Po dveh dnevih turnega smučanja je bilo zadnjih cca. 200 višinskih metrov v polni bojni opremi + dilce, zame že ornk težkih...Smer tehnično morda res ni zahtevna, vendar strmina drži vse do vrha...Prehod čez robno zev ni bil problematičen, "škrip-škrip" raztežaj v prvi tretjini smeri se mi je zdel kar malo bolj strm kot uradnih 55°, sledil je en zahtevnejši mix skok, kasneje pa sva samo sledila stopinjam predhodnikov. Sneg v nadaljevanju bi bil lahko mestoma precej trši...Še Mihatov opis: "Prvotni cilj je bil Švicarska smer, vendar so razmere letos čudne in ni bila praktično nič plezana, poročali pa so o vzponih v sosednji Avstrijski smeri. Ker je malenkost bolj položna, se je dalo tudi v prhkem snegu (in stopinje predhodnikov so ble zelo dobrodošle), škripanja pa je bilo zgolj za okus en raztežaj v spodnji tretjini, pa še to zato, ker sva zavila malenkost iz smeri, da obvoziva dva Francoza, ki sta vlekla enga čudnga francoskega štajerca in sem se jima hotel izognit preden oba na glavo dobim. Navezala sva se zgolj za tri raztežaje nekje v sredini smeri, pa še to zgolj zaradi zoprnega poprhanega 10m skoka. Smer kljub temu, da ni povsem navpična in da tehnično ni zahtevna, terja veliko kondicije, saj je dolga in pa non stop si na špicah, brez pravega počitka. Aklimatizirana sva bila kar dobro, tako da višina ni bila problem."

Istega dne so štirje nori Francozi opravili tretjo ponovitev smučanja po tej smeri. Posneli so tudi video in za drobec sekunde naju najdete na 1:33 in od 4:00 minute posnetka dalje (se je treba kar potruditi Smeško ) Tukaj se najboljše vidijo razmere tistega dne: http://www.e-adrenaline.fr/neige/actualites/en-video-une-journee-en-pente-raide-sur-les-courtes/8015

Primož in Grega pa sta v soboto splezala 1000m smer Voie Anglaise v Aiguille Verte (TD+, V/5, M5). Če gledam najino III/1 in njuno V/5, lahko samo rečem "Kapo dol in spoštovanje, desca!". Šele sedaj, po mojem plezalnem ognjenem krstu v teh Alpah in na tej višini, si čist majčkeno predstavljam, kaj bi to lahko pomenilo Smeško Še Primožev opis: "V Angleško smer sva vstopila po Direktni smeri. Prvi vijak (13 cm), ki je šel cel v led je bil po mojem v 4 raztežaju Smeško .V zgornjem delu je smer precej suha in skopa z ledom, tako da je bilo kar nekaj mixa, led pa je bil precej suh in tanek. Po 12 urah plezanja sva izmučena stala na na vrhu 4000m visokega ostrega grebena, kjer sva morala na majhni polički bivakirati. Sestop pa je bil tokrat zgodba zase Smeško"

Piva, hamburgerji in kebabi v Chamonixu v nedeljo so bili slastni.

Klik za večjo sliko

Smučanje v petek Smeško

Klik za večjo sliko

Smučanje v soboto Smeško

Klik za večjo sliko

Po 218 (Avstrijska) gor in po 213 (NE Face, III/AD) dol

Klik za večjo sliko

Avstrijska smer

Klik za večjo sliko

Primož Sedej in Grega Senčar pa sta plezala 1000m smer Voie Anglaise (TD+, V/5, M5)

Luka
Luka Pavlovčič, 18.04.2016, 10:16
Bravo Desci!! Odlično, sploh na razmere...