Andrej Kotar | 18.06.2015

Clint Eastwood nad Crikvenico

V stenah zraven manjšega plezališča Antovo nad Crikvenico na Hrvaškem so alpinisti iz RAK-a (Reškega alpinističnega kluba) preplezali več alpinističnih smeri, med drugim so lani poleti splezali prvenstveno smer Clint Eastwood. Je samo nekaj kilometrov oddaljena od morja, tako da se da brez problema združiti alpinizem in popoldansko kopanje v morju Smeško Skala v smeri je na splošno v redu, malo krušljiva je samo v tretjem raztežaju, plezaš pa več ali manj ves čas petico z malo težjim detajlom (VI-) v zadnjem raztežaju. Prvopristopniki so v smeri pustili 5 klinov, nekaj so jih kasneje v prvih treh raztežajih dodali tudi ponavljavci, popolnoma neopremljen je tako ostal samo najtežje ocenjen raztežaj. V njem je bolj za orientacijo ostala samo zataknjena jebica, ki so jo tam pustili že prvi trije plezalci.

Več o smeri v poročilu prvopristopnikov, spodnje fotke so od soplezalca Primoža.

Klik za večjo sliko

Stena s Clintom Eastwoodom stoji levo od plezališča Antovo, od parkirišča je do nje 10–15 minut, prečkati je treba samo manjše melišče.

Klik za večjo sliko

Obrnjena je proti zahodu, zato je tudi poleti celo dopoldne v senci.

Klik za večjo sliko

Vstop v smer je označen s klinom in rumeno vrvico.

Klik za večjo sliko

Prvi metri prvega raztežaja.

Klik za večjo sliko

Pogled s prvega štanta navzdol.

Klik za večjo sliko

Po prečki v desno na koncu drugega raztežaja prideš na udoben štant, na katerem lahko v miru uživaš v razgledu na morje.

Klik za večjo sliko

Zračna zajeda v najtežje ocenjenem raztežaju. Varovanje v njej se da na več mestih urediti s profilci in manjšimi frendi, pa tudi jebice pridejo zelo prav.

Klik za večjo sliko

Po detajlu je treba do vrha preplezati še najlažji del smeri.

Klik za večjo sliko

Razgled z vrha Clinta Eastwooda na morje in Učko v ozadju.