Naj slika

Novice

Prijava

Pomagajo nam

InfoHit
Kibuba
Brinox
ClimbersOnly shop
CHAO
Gornik.si
Stihl
Actionmama
DUMO
Pretekli teden sva preživela v Lienzu oz. v njegovi ožji in širši okolici. Ker nama je vreme v bistvu kar lepo služilo, sva uspela nanizati kar nekaj lepih turnih smukov.

Že v soboto sva se preko Lienškega smučišča (izhodišče na zgornjem parkirišču) povzpela na lahko dostopni vrh Goisele (2.433m), čigar lepa piramida kraljuje relativno blizu nad samim smučiščem. Bližina smučišča in lahkotnost dostopa je botrovala smučarsko precej zdrgnjemu pobočju.

V ponedeljek sva se zapeljala na drugo stran doline, kjer sva se imela namen povzpeti na Odkarscharte. Bilo je fino mraz in precej je pihalo. Zaradi relativno velike nevarnosti napihanega snega in posledično klože, sva pod kočo Karlsbaderhütte podaljšala po dolini in zavila proti zavetrnem delu doline, kjer sva se levo strmo povzpela na Schartenschartl (2.620m). Smuka navzdol je bila prav uživaška sprva po trdem »grifig« snegu, spodaj pa po pršiču in nato skozi do izhodišča pri Dolomitenhuette.

V naslednjih dneh sva nad Sillianom odkrila dolino Villgratental in na njenem koncu vasico Kalkstein , ki je izhodišče za številne lepe turne smuke.
Najprej sva se povzpela na Kreuzspitze (2.624m), ki ga na vrhu krasi ogromen križ (od tod mu najbrž ime). Smuka je bila zgoraj kar OK, našla sva celo pršič, v srednjem delu pa sta sonce in menda orkanski veter prejšnjih dni napravila svoje. Spodaj pa je kar letelo po zvoženem kolovozu.

Drugi cilj je bil Gaishörndl (2.615m), ki nama je nudil obilo užitka po smučanju v deviškem pršiču. Prejšnjo noč je namreč snežilo in na hribu je bilo kakih 25-30 cm frišnega, ravno prav, da ni bilo prenevarno in super dovolj za uživanje. Da o fantastičnih razgledih niti ne govorimo.

Naslednji cilj je bil drugje – po gorski cesti sva se zapeljala visoko nad vas Anras (fižol tam najbrž kar z brzostrelko sadijo), na pol poti med Lienzem in Sillianom, kjer sva našla izhodišče za Finsterkofel. Sprva po gozdu, nato pa čez širne visokogorske pašnike sva se vzpenjala proti cilju. Ta tura je bila manjše razočaranje, saj je bilo snega malo, pa še ta je bil spihan in pomrznjen, z veliko zastrugi od smučarjev iz preteklih dni. Ker nisva videla smisla da bi turo nadaljevala , pa tudi vreme se je kvarilo, sva turo končala na vzpetini Rieder Gampen, kake pol ure od vrha Finsterkofla. Začuda pa smuka sploh ni bila slaba, v zavetrnih dolinicah sva našla veliko napihanega snega, po katerem sva dokaj lagodno prismučala do gozdne meje, nato pa po cesti do avta.

Za slovo od Vzhodne Tirolske, sva kot precej varno turo po sneženju, zadnji dan izbrala Strasskopf (2401m). Iz Lienza sva se zapeljala do prelaza Ichelberg nato pa po lokalni cesti proti Penzebergu do izhodišča. Dan je bil bleščeč, na hribu pa 30 – 35 cm frišnega pršička, ki sva ga seveda z veseljem preorala. Na planini Wiklerner Alm naju je še počakala prijazno odprta koča OAV, kjer sva se še zadnjič rehidrirala, pred končnim odhodom domov.

Več informacij, skupaj z gpx sledmi, si lahko najdete tule: http://www.tourenfex.at/index.php

Tudi takih izletov se bom še udeležil.

Goisele
Goisele
na vrhu
na vrhu
Odkarscharte
Odkarscharte
opala ....
opala ....
na vrhu Schartenschartl
na vrhu Schartenschartl
utrinek
utrinek
po dolini
po dolini
širna pobočja
širna pobočja
razgledi da te kap
razgledi da te kap
stari znanci
stari znanci
v elementu
v elementu
ponoči je padel frišen ...
Komentar ikona ponoči je padel frišen ...
na vrhu Gaishorndtla
na vrhu Gaishorndtla
juhuhu
juhuhu
sinhrono plavanje
Komentar ikona sinhrono plavanje
sneg se je pričenjal dokaj visoko
sneg se je pričenjal dokaj visoko
vreme se kvari
vreme se kvari
Finsterkofel v ozadju
Komentar ikona Finsterkofel v ozadju
petelin na kupu ....
petelin na kupu ....
našla sva celo pršič
našla sva celo pršič
Strasskopf
Strasskopf
zimska idila
zimska idila
koča OAV in vrh v ozadju
koča OAV in vrh v ozadju
na vrhu Strasskopfa
na vrhu Strasskopfa
robe kolkr hočeš
robe kolkr hočeš
in vijuge slovesa
in vijuge slovesa