Jurij Rous | 18.01.2018

Domžalska in Bosova grapa v Brani

S tečajnikom Petrom sva si dan prej vzela dopust in si šla danes v hribe napolnit dušo. Dopust je bil izkoriščen na polno. Bil je lep, sončen dan, le močan veter, ki se je čez dan krepil, je poskrbel za ples snežnih kristalov. Midva sva se na ta veter dobro pripravila in uspela kot prva letos preplezati Domžalsko grapo v Brani. Sestopila sva po sosednji Bosovi grapi.

Vstopna prečka v Domžalsko grapo v danih razmerah ni problematična, vseeno sva naredila štant in se varovala. Varovala sva se tudi naslednji raztežaj, nato pa sva naprej plezala nenavezana. V zgornjem delu je v grapi še precej svežega, napihanega snega, zato ni povsod samo beton. Kljub temu je bil vzpon poezija. Na robu stene je pihalo kot pri norcih, zato vrha Brane nisva osvojila. Z roba stene sva po zmagovalni fotki sestopila cca. sto višincev nazaj po smeri nato pa nekje na višini Kaptana prečila po zelo strmem terenu v Bosovo grapo po kateri sva sestopila. Bosova grapa za vzpon v danih razmerah ni primerna, ker je v njej zelo veliko napihanega snega (sneg se močno predira). Za sestop pa se je izkazala kot odlična alternativa. Najvišji skok v Bosovi grapi ni zalit (je suh, skalnat, brez ledu).

Petra moram pohvaliti, saj sva bila praktično enakovredna naveza. Sploh nisem imel občutka, da sva bila na tečajniški turi. Imela sva se res lepo. Skupaj bova še plezala...

Klik za večjo sliko

Na robu stene (en vetrovni selfi)

Klik za večjo sliko

V daljavi vrh Brane

Klik za večjo sliko

Bosova grapa

Klik za večjo sliko

Bosova grapa (abzajl tu ne bi bil potreben (z vrha ni bilo videti, da se skok lahko obide po desni strani).

Gašper
Gašper Vidmar, 19.01.2018, 09:53
Bravo pobje!