Klemen Jarec | 07.09.2013

Bohinjska ni kr tko

Sliko sem si sposodil na strani Primoža Lavriča. Vrisane linije: rdeča je Miheličeva, zelena Lavričeva modra pa najina.

Klik za večjo sliko

Zgornja tretina smeri

Klemen
Klemen Jarec, 09.09.2013, 12:29
Skala v Lavričevi liniji deluje morda bolj kompaktna. Glede težavnosti verjamem njegovi presoji. Se je pa s prečko pod strehami elegantno (nevede) izognil zoprnemu (travnatemu in krušljivemu) terenu pod in nad previsom, ki ga je omenjal Buh. Morda je to dobr podatek za ponavljalce. Vsekakor pa je smer bistveno težja kot jo označuje podana ocena: V/IV, in je zato lahko neprijetna past za manj izkušene. Opis, ki je na sliki nad stenami sem vpisal še pred plezanjem smeri (in ga pozabil izbrisat)
Danilo
Danilo Patarčič, 09.09.2013, 14:27
zgleda, da je bla včas bohinjska precej lažja, ko ni blo vseh teh linij, pa še razmišljat ni blo treba za na frej, ajnfoh si se povleku za kline in tako precej hitreje prišel na per v Aljaža.
Blaž
Blaž Germek, 09.09.2013, 15:01
Večini še vedno ni jasno, da so stare ocene kompleksne ocen, kjer je v eni oceni vse pod streho: prosto in tehnično plezanje. VI+ je bilo kao meja in najtežje od najtežjega za splezat na frej, sčasoma se je zaradi nedoslednosti in specifičnih razmer po vsakem koncu Alp v to skrilo tudi tehnično plezanje, ki se je kot samostojno ocenjevanje pojavilo šele nekje v 50. letih prejšnjega stoletja, in kot pravi Kavboj, se je pač potegnilo kjer se ti je tako zdelo, oceno so pa dali prosto.
Na primer iz športnega plezanja: vzpon z rdečo piko (red point) se zdaj priznava kot vzpon naprej z ali brez vnaprej vpetimi kompleti. Originalno je z vpetimi kompleti v svedrovce pink point.
Blaž
Blaž Germek, 09.09.2013, 15:46
In Mihelič je old school, s takimi kompleknimi ocenami, razen izjem ko je plezal in poskušal prosto in celo mogoče s plezalkami pod vplivom Kozjeka kaj splezat.
Zato je bolje prebirat vodničke in opise iz vodničkov posameznih predelov naših Alp, ki so od avtorja do avtorja bolj ali manj natančni in updateani, npr. z info oceno o prosti ponovitvi (PP). Opisi so rezda golo tehnični in zato mogoče boljši, kot Mihelič, ki je glede samih opisov smeri literarno delo in ga preveč resno jemljejo in fame delajo.
Klemen
Klemen Jarec, 09.09.2013, 16:42
Blaž, se čist strinjam s teboj, samo dotična smer je v najnovejšem Sidartinem vodničku ocenjena z oceno V/IV.Smer ni tako neznana, da bi ne imela vsaj nekaj ponovitev, tudi prosto. Zato se mi zdi čudno, da ocene še nihče ni popravil, kot pravi Mihelič "v maniri časa", torej popolnoma prosto. Realna ocena bi bila (zgolj moje mnenje) VI+/IV-V. Očitno je pa to tudi napaka ponavljalcev, da kar pustijo tisto kar je bilo prvotno opisano oz. ocenjeno. Zato pa se tudi večina plezalcev izogiba smerem, ki niso v Slovenskih stenah ali pa imajo že nešteto ponovitev.
Sicer pa kot se je izkazalo je najbolje o vsaki smeri dobit čimveč informacij (od zanesljivih virov), če pa je kaj neznanega ali sumljivega (in nisi dovolj izkušen), raje ne hodi v smer.
Blaž
Blaž Germek, 09.09.2013, 22:57
Ali je vodniček prepovršno narejen in bi bilo treba v kakšnem Planinskem vestniku iz 80. ali še kje drugje pogledat po PP.
Celi kup smeri ima stare ocene,ponekod so PPji dodani,nekje ne,nekje je pofrikano pa ni zavedeno, to ostaja še neurejeno.